ΠΕΡΙ

Πρώτη Διεθνής Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση

Στις 7 και 8 του Οκτώβρη 2007, μια ομάδα οικολόγων ακτιβιστών από 13 χώρες συναντήθηκε στο Παρίσι για να εγκαινιάσει το Οικοσοσιαλιστικό Διεθνές Δίκτυο. Αφετηρία αυτής της πρωτοβουλίας ήταν το Διεθνές Οικοσοσιαλιστικό Μανιφέστο, που γράφτηκε πριν από μερικά χρόνια από τους Joel Kovel και Michael Lowy. «Παρόλο που ο Οικοσοσιαλισμός είναι μια λέξη που δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό» είπε ένας από μετέχοντες στη συνάντηση, «εμείς πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ελπίδα για να γιατρέψουμε το πλανήτη και να σώσουμε τη κοινωνία από την οικολογική καταστροφή».

Πάνω από 60 ακτιβιστές από την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, το Καναδά, τη Κύπρο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ανήκουν σε διάφορα πολιτικά κόμματα και οικολογικά κινήματα έλαβαν μέρος σε αυτή τη συνάντηση. Αποφασίστηκε να οργανωθεί μια ευρύτερη διεθνής οικοσοσιαλιστική διάσκεψη το Γενάρη του 2009, σε συνδυασμό με το προσεχές Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στη Βραζιλία.

Η διάσκεψη εξέλεξε μια συντονιστική επιτροπή που θα βοηθήσει να αναπτυχθεί το δίκτυο στην αρχική του φάση. Τα μέλη της είναι:

Ian Angus (Καναδάς), Pedro Ivo Batista (Βραζιλία), Jane Ennis (Βρετανία), Sarah Farrow (Βρετανία), Danielle Follett (ΗΠΑ/Γαλλία), Vincent Gay (Γαλλία), Joel Kovel (ΗΠΑ), Beatriz Leandro (Βραζιλία), Michael Lowy (Γαλλία/Βραζιλία), Laura Maffei (Αργεντινή), Γιώργος Μητραλιάς (Ελλάδα), Jonathan Neale (Βρετανία), Tracy Nguyen (Βρετανία), Ariel Salleh (Αυστραλία), Eros Sana (Γαλλία), Derek Wall (Βρετανία)

Η επιτροπή σκοπεύει να συμπεριλάβει μέλη και από τη Κίνα, την Ινδία, την Αφρική, την Ωκεανία και την Ανατολική Ευρώπη.

Οι οικοσοσιαλιστές πιστεύουν ότι κινητήρια δύναμη της οικολογικής κρίσης είναι η αμείλικτη πίεση του καπιταλιστικού συστήματος προς την επέκτασή του, σε μια διαδικασία που καταστρέφει όχι μόνο την ακεραιότητα της φύσης αλλά και την οικολογική βάση της ανθρώπινης επιβίωσης. Κατά συνέπεια, απορρίπτουν τις ψευτολύσεις που δεν κάνουν τίποτα άλλο από να αναπροσαρμόζουν το σύστημα, και εργάζονται για να αλλάξουν τόσο τη κοινωνία όσο και τη σχέση της με τη φύση.

Ο οικοσοσιαλισμός είναι μια δυναμική σύνθεση της «κόκκινης» και της «πράσινης» προσέγγισης. Δεν έχει προκαθορισμένα πρότυπα για να αλλάξει τη κοινωνία και υιοθετεί κριτική στάση απέναντι στα πειράματα που έγιναν στο όνομα του σοσιαλισμού στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.

Τους οικοσοσιαλιστές ενώνει η πίστη ότι αν θέλουμε ένα μέλλον που αξίζει να το ζήσουμε, τότε όλος ο κόσμος χρειάζεται να συνεργαστεί για να ανατρέψει το καπιταλισμό και να δημιουργήσει μια εναλλακτική κοινωνία που θα βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και της λαϊκής συμμετοχής. Κατά συνέπεια, το δίκτυο ορίζει σαν καθήκοντά του να διευκολύνει την επικοινωνία και την αλληλεγγύη μεταξύ των συνεχώς αυξανόμενων ανθρώπων και οργανώσεων που μετέχουν σε αυτό το εγχείρημα.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε το http://www.ecosocialism.org

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: